رباط ها مجموعه ای از بافت های محکم و منعطف هستند که استخوان های مفاصل را به یکدیگر وصل می کنند. مفصل زانو بزرگترین مفصل بدن به شمار می آید و از اتصال سه استخوان اصلی، یعنی استخوان ران، درشت نی و کاسه ی زانو تشکیل شده است. مفصل زانو از رباط های مختلفی تشکیل شده است، که هریک از این رباط ها وظیفه های متفاوتی را بر عهده دارند و به طور کلی به چهار نوع تقسیم می شوند.
رباط صلیبی قدامی یا (ACL) این رباط در مرکز زانو قرار دارد و کنترل چرخش و حرکت روبه جلو در استخوان درشت نی را بر عهده دارد.
رباط صلیبی خلفی یا (PCL) این رباط نیز در مرکز زانو واقع شده است با این تفاوت که حرکت روبه جلوی استخوان را بررسی نکرده و حرکت پشت استخوان درشت نی را کنترل می کند. رباط وثیقه داخلی یا (MCL) حفظ ثبات و پایداری زانوی داخلی، وظیفه اصلی این رباط به شمار می آید. رباط وثیقه خارجی یا (LCL) حفظ ثبات در زانوی خارجی، از وظایف مهم این رباط محسوب می شود.
درمان پارگی رباط زانو در شیراز بستگی به نوع و شدت آسیب دارد که در قسمت زیر به طول درمان بر اساس شدت آسیب دیدگی اشاره خواهیم کرد؛
۱_ آسیب های درجه یک؛
در صورت وارد شدن آسیب های کم تری به رباط زانو به اصطلاح گفته می شود که آسیب از نوع درجه اول است که این نوع آسیب ها معمولا بعد از گذشت چندین هفته نهایتا تا شش هفته درمان خواهد شد. برای این نوع آسیب دیدگی ها از روش های درمانی مانند استراحت کامل، قرار دادن کمپرس یخ بر روی زانو، استفاده از داروهای ضد التهاب و گاهی انجام فیزیوتراپی استفاده خواهد شد.
۲_ آسیب های درجه دوم؛
برای درمان این نوع آسیب ها لازم است حتما از ابزاری استفاده شود که موجب کشش رباط زانو و کاهش درد زانو شود. این روش ادامه پیدا خواهد کرد تا زمانی که فرد دیگر در ناحیه زانو احساس درد نداشته باشد و پس از آن می تواند فعالیت های ورزشی خود را آغاز کند. این فرآیند ممکن است حدود شش هفته به طول بیانجامد. هم چنین جهت تسریع فرآیند درمان می توان از فیزیوتراپی که شامل تکنیک هایی مانند بستن محل آسیب دیده، الکترو درمانی، ماساژ درمانی، تمرین های تقویتی و ...می باشد استفاده گردد. انجام فیزیوتراپی و تمرین های تقویتی برای جلوگیری از پاره شدن رباط زانو نیز موثر است.
۳_ آسیب های درجه سوم؛
این مورد در اثر آسیب دیدگی شدید رباط زانو و پارگی کامل آن می باشد که فرد دیگر نمی تواند فعالیت های معمولی خود مانند خم و راست کردن زانو را انجام دهد. در این وضعیت ممکن است امکان ترمیم و درمان رباط زانو با استفاده از فیزیو تراپی و سایر روش های درمانی مذکور وجود نداشته باشد و رباط زانو حتما باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد. این سطح از آسیب دیدگی ممکن است منجر شود فرد برای دو تا سه ماه نتواند فعالیت های خود را انجام دهد هم چنین اگر رباط زانو نیاز به جراحی پیدا کند فرد ممکن است تا یک سال به حالت عادی خود بازنگردد. در این گونه موارد از خدمات حرفه ای و پزشکان متخصص شیراز جهت انجام جراحی رباط زانو استفاده خواهد شد.
در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره یا رزرو نوبت از بهترین پزشکان شیراز، با پشتیبان سینا پزشک در واتساپ پیام دهید یا تماس بگیرید.
09178810721 -09304719151
در این روش از لیزر جهت درمان رباط آسیب دیده استفاده می شود. در این روش پزشک امواج لیزر را روی زانوی فرد می تاباند. این امواج دارای اشعه مادون قرمز بوده که باعث کاهش درد، ترمیم و بازسازی رباط آسیب دیده می شود. لازم به ذکر است که در این روش حتما باید از روش های فیزیوتراپی جهت تکمیل فرآیند درمان استفاده شود.
بیشترین و شایع ترین آسیب دیدگی رباط، مربوط به رباط صلیبی قدامی بوده که در قسمت جلوی زانو قرار می گیرد.
هنگام فعالیت شدید بر اثر چرخش و پیچش زیاد، ممکن است رباط به کشیدگی و پارگی دچار شود.
عموما ورزش های بسکتبال، فوتبال و اسکی بیشتر در معرض کشیدگی و پارگی رباط قرار می گیرند.
همانطور که قبلا گفته شد، رباط صلیبی خلفی در قسمت پشت زانو قرار دارد، بنابراین از علت های آسیب دیدگی این نوع رباط می توان به تصادف، ضربه شدید و برخورد اشاره کرد.
رباط وثیقه داخلی نسبت به رباط وثیقه خارجی بیشتر در معرض پارگی و آسیب دیدگی قرار می گیرد، زیرا در قسمت داخلی زانو قرار گرفته و عموما با ضربه آسیب می بینند.
1-وارد کردن فشار بیش از حد به زانو
2-پریدن از ارتفاع زیاد
3-تغییر ناگهانی مسیر و تغییر سرعت
4-عوامل ژنتیکی
5- عوامل هورمونی
درجه شدت آسیب دیدگی رباط زانو عموما به سه قسمت تقسیم می شود که هر درجه علائم مخصوص به خود را دارا می باشد.
درجه اول
در درجه اول میزان آسیب دیدگی رباط جزیی بوده و ساختار اصلی زانو آسیب نمی بیند، فقط کشیدگی زانو سبب کشیدگی و آسیب دیدگی رباط می شود و علائمی همچون کوفتگی، التهاب و درد خفیف را بروز می دهد.
درجه دوم
در این درجه شدت آسیب دیدگی کمی بیشتر است زیرا بافت های بیشتری به کشیدگی و آسیب دچار می شوند، اما با وجود آسیب دیدگی بیشتر رباط، ساختار اصلی استخوان همچنان سالم می ماند.
اسپاسم عضلات، ناپایداری زانو و کوفتگی و ورم از علائم این درجه به شمار می آیند.
درجه سوم
در این مرحله کشیدگی و پارگی زانو به حدی می رسد که نه تنها رباط ها بلکه ساختار اصلی زانو نیز به آسیب دیدگی دچار می شود.
خونریزی، عدم توانایی در حرکت زانو، کبودی و درد شدید از نشانه های آسیب دیدگی درجه سوم خواهند بود.
بروز این علائم را جدی گرفته و بلافاصله به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا سریعتر معالجه شده و درد کمتری را احساس کنید.
پس از مراجعه به پزشک و تشخیص درجه آسیب دیدگی، پزشک روش های درمانی خاصی را مشخص می کند و بیمار برای به دست آوردن سلامتی خود موظف است به تجویز پزشک عمل کند.
اگر آسیب دیدگی، درجه اول و دوم را شامل شود پزشک موارد زیر را تجویز می کند:
1-بیمار به منظور کاهش درد و از بین رفتن کبودی، هر دو ساعت یک بار و به مدت ۲۰ دقیقه کمپرس یخ را در محل مورد نظر قرار دهد.
2- مسکن تجویز شده توسط پزشک را به طور کامل مصرف کند.
3- در نظر داشته باشید که بدون اطلاع متخصص ارتوپد از مصرف مسکن خودداری کنید زیرا پزشک با توجه به میزان اسیب دیدگی، دوز مسکن را مشخص می کند.
بانداژ کردن زخم
به منظور پیشگیری از عفونت و کاهش تورم، ناحیه آسیب دیده را بانداژ می کنند، البته در نظر داشته باشید که بانداژ زیاد از حد محکم بسته نشود زیرا مانع از جریان خون می شود.
جلسات فیزیوتراپی با توجه به نظر پزشک انجام شود.
در نظر داشته باشید که تعداد جلسات فیزیوتراپی به میزان آسیب دیدگی زانو بستگی دارد.
اگر پزشک آسیب دیدگی درجه سه را تشخیص دهد، عمل جراحی رباط زانو در شیراز را تجویز می کند.
در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره یا رزرو نوبت از بهترین پزشکان شیراز، با پشتیبان سینا پزشک در واتساپ پیام دهید یا تماس بگیرید.
09178810721 -09304719151
پزشک متخصص ابتدا رباط صلیبی آسیب دیده را بر میدارد سپس مرحله دوم جراحی که اتوگرافت نامیده می شود را انجام می دهد.
چون تاندون های موجود در بدن از نظر رفتار و عملکرد بسیار شبیه به رباط عمل می کنند، پزشک چند قطعه تاندون از ناحیه چهار سر ران و همسترینگ برداشته و جایگزین رباط های خارج شده قرار می دهد.
در برخی موارد پزشک تاندون های اهدایی را برای جایگزینی به کار می گیرد.
سپس پزشک در استخوان ران و انتهای درشت نی حفره و شکاف هایی ایجاد می کند، سپس به کمک پیچ و مهره، گرافت را در محل مورد نظر قرار می دهد.
در آخر پزشک شکاف های به وجود آمده را به طور کامل بخیه می کند و عمل جراحی را به اتمام می رساند.
در صورتی که کشیدگی و پارگی رباط جزئی باشد پزشک عمل جراحی را توصیه نمی کند.
همچنین به افرادی که اضافه وزن دارند و به بیماری دیابت و فشار خون بالا مبتلا هستند، عمل جراحی توصیه نمی شود.
1- محل جراحی را به طور مرتب ضد عفونی کرده و پانسمان را عوض کنید، همچنین از خیس شدن پانسمان جلوگیری کنید.
2- جلسات فیزیوتراپی را به طور کامل به پایان برسانید.
3- به مدت یک ماه از عصا و واکر استفاده کرده و بدون کمک آن ها به هیچ عنوان راه نروید.
4- رژیم غذایی مناسبی را دنبال کنید و از خوردن چربی بپرهیزید.
5- برای فشار نیاوردن به زانو از زانو بند استفاده کنید.
6- در حین حمام کردن از خیس شدن محل جراحی اجتناب کنید.
اثرات نامطلوب پس از عمل عبارتند از:
ایجاد لختگی خون در قسمت جراحی شده که معمولا با مصرف درست آسپیرین به طور کامل رفع می شود.
ایجاد عفونت در قسمت جراحی شده که بسته به نظر پزشک، با مصرف مقدار معینی آنتی بیوتیک درمان می شود.
درد و پارگی مجدد رباط زانو
قبل از عمل جراحی و مراجعه به مرکز درمانی مورد نظر، در نظر داشته باشید که مرکز درمانی تحت پوشش بیمه تکمیلی و سایر بیمه ها قرار گرفته باشد، تا هزینه درمان شما به مقدار زیاد کاهش پیدا کند.
نوع تجهیزات به کار رفته شده در جراحی
قیمت داروهای مصرفی
تعداد عکس برداری
تعداد آزمایش های تخصصی
نوع خصوصی یا عمومی بودن مرکز درمانی
تعداد جلسات فیزیوتراپی
تعداد روزهای بستری شده
عوامل دیگری هستند که در هزینه نهایی موثر خواهند بود.
این مطلب صرفا جنبهی آموزش و اطلاعرسانی دارد. پیش از استفاده از توصیههای این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاع از برنامه کاری پزشکان و رزرو نوبت کلیک کنید.
دیدگاه شما
4 نظر در صف بررسی
پزشکان پیشنهادی